Sannarps boknörd tipsar om…

Switched litenSwitched (the trylle series) av Amanda Hocking

Switched är första boken i en trilogi kallad ”Trylletrilogin”. Trylleserien var en underbar serie! Böckerna var rätt så korta och ständigt spännande. De handlade om 17-åringen Wendy Everly som växer upp med känslan av att inte passa in i sin familj. Som bestod av hennes överbeskyddande och kära bror Matt, hennes faster vars namn är Maggie, hennes pappa som dog när hon var ännu ung och hennes mamma som försökte döda henne med en kniv på hennes födelsedag och sedan blev inlagd på mentalsjukhus. Det visar sig att Wendy (med hennes krulliga otygliga hår, hatande av att gå med skor och vägrande av att äta något som inte är organiskt) är ett troll. Fast en vackrare version av ett troll. Inte nog med det, hon är dotter av drottningen av alla troll, av ”Trylle trollen”. Hon var en bortbyting, alltså en trollbebis som blivit utbytt mot ett människobarn, och nu som hon vuxit upp skall hon tillbaka till trollsamhället, men där möter hon många problem. Inte nog med förbjuden kärlek, men Wendy förväntas bli en ledare, drottning över tryllesamhället. Men hennes motgångar och äventyr är så många fler än det… Boken använder ibland svenska ord som ”mänsklig” eller ”förening” (direkt adopterade från engelskan med samma betydelse som de har på svenska), vilket är lite komiskt för svensken som läser. Den är antagligen baserad på den klassiska berättelsen av Selma Lagerlöf”bortbytingen”. Denna bok är verkligen värd att läsa. Den tar dig upp och ner, gör dig arg, glad och ledsen. Men bäst av allt, den överraskar dig, och till en början kanske inte så som du vill, men till slut inser du hur härligt det är att den faktiskt kan överraska dig på det sättet. Aldrig är den tråkig, det händer alltid något, vilket håller spänningen uppe genom hela bokserien. Stämplad som ”mycket läsvärd”!

May the force of literature be with you!

/Sannarps boknörd